Wat doet eutonie?
Eutonie biedt een garantie voor een mobiele oude dag, zorgt voor een fijne zelfbeleving en het beperkt last in botten, spieren en gewrichten. Het is dus een goede gids naar meer zijnskwaliteit voor BODY en MIND.
EUTONIE HEILIGT VERSCHILLENDE DOELEN
Met eutonie kan je heel veel, en je kan het inzetten vanuit verschillende doeleinden. Je kan het gebruiken wanneer er sprake is van stress, bij acute klachten, chronische kwalen, maar ook ter verbetering van sportprestaties en ter verbetering van lichaamscomfort en mobiliteit. Het is dus en garantie voor een mobiele en fijnere jonge en oude dag.
Om welke reden mensen aan eutonie doen, heeft geen effect op de soort oefeningen. Wat wel een verschil maakt, is hoe je de oefeningen ervaart. Als jij veel pijn hebt, zal het anders zijn dan wanneer je vertrekt vanuit de situatie dat je lichaam in balans is en al fijn voelt.
Maar vanuit welke situatie je ook start, alles begint bij voelen en bewustwording. Iedereen begint bij het scheppen van voorwaarden om te kunnen beginnen oefenen. Eén van die voorwaarden is leren voelen en jezelf waarnemen. Dat doen we door onze aandacht heel specifiek te richten tijdens het oefenen. Iedereen start met de basisoefeningen. Naarmate men langer oefent, komen er andere oefeningen. Hierdoor verleggen de grenzen van de beweging zich en kan er vlotter, beter, soepeler, moeitelozer,... bewogen worden.
Jij kiest wat het best bij je past.
De eutonie is er op gericht dat de mens in staat moet zijn om zichzelf te behelpen. Het is niet de bedoeling dat men afhankelijk is van de eutoniepedagoog uit noodzaak. Maar men kan er natuurlijk wel voor kiezen om onder begeleiding te blijven oefenen. Mensen gaan soms op langere basis naar de eutonie begeleiding vanuit een gevoel van deugd en om te genieten van een moment quality-time moment. Het is geenszins de bedoeling dat dit gebeurt op lange termijn vanuit een gevoel van onbeholpenheid.
Deugddoend passief en actief.
Er is in een sessie ook steeds een stuk manuele behandeling waarbij de klant passief-receptief is. Dit is een zeer deugddoende onderdeel van een oefensessie. Hier wordt de klant door middel van het aanraken van de huid en het bespelen van botten, spieren en gewrichten tot een lagere spiertonus gebracht met meer ordening in het lichaam. De klant is in dit onderdeel van de behandeling passief en receptief. De eutoniepedagoog is actief.
Daarnaast is er ook een luik in de behandeling waarin je gaat oefenen. De oefeningen die je leert, zijn geen moeilijke oefeningen. Dit oefenwerk vraagt wel een goed gerichte aandacht van de oefenaar. Waarom de eutonie zich niet enkel richt op de passieve behandeling, is omdat bij de oefeningen je eigen verantwoordelijkheid, je eigen mogelijkheden en je eigen kracht in heel het genezingsproces sterk aanwezig is. En dàt is net heel belangrijk. Je hebt alles in je om dit te kunnen.