Christine

CHRISTINE WAS UITGEPUT, VERMOEID EN HAD CONSTANT SPIERPIJN

Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking

02-06-2021

Christine werd doorverwezen door de specialist voor een nekhernia naar een neuroloog. Zij stelde vast dat ze helemaal geen nekhernia had en raadde haar aan om eutonie te volgen. Christine had al een tijdje last van stress, fysieke pijn, vermoeidheid en een uitputtingsdepressie. Ze raakte in een vicieuze cirkel terecht, maar dankzij eutonie is haar leven 360° verbeterd en voelt ze zich een ander mens. Door regelmatig thuis de oefeningen te doen, ervaart ze een fysieke en mentale ontspanning.


"Er was op mijn werk een enorme stress-situatie en ik kreeg last van mijn nek en spierspanning. Mijn handen waren totaal verkrampt. Ik kon geen aardappelen meer schillen of groenten snijden. De specialist vermoedde een nekhernia en verwees mij door naar een neuroloog om testen te doen. Ik kwam nog maar binnen bij de neuroloog en zij vroeg meteen aan mij of ik een rustig persoon ben. Die had mij nog nooit gezien, dus verwonderd door de vraag zei ik heel optimistisch dat ik rustig was. Want ik dacht dat ze bedoelde of ik bang was voor de neurologische testen met naaldjes. Maar toen zei ze: Waarom staan je schouders dan naast je oren? Ik stond er verbaasd bij, maar mijn man schoot in de lach want die weet dat ik heel gespannen was." 

"Gespannen? Euh... nee. Waarom staan je schouders dan naast je oren?"

"Ik wist zelf niet wat er met mij aan de hand was, maar ik had helemaal geen nekhernia. De neurologe besloot om mij thuis te zetten van het werk, ik was helemaal uitgeput. Zo kon het niet meer verder en ze raadde mij eutonie aan. Ik had er nog nooit van gehoord. Al jaren ging ik naar de kinesist voor het losmaken van mijn nek, maar het kwam altijd terug. Er is zelfs sprake geweest van pijnbestrijding door verbranding van de zenuwen, maar dat is ook niet zonder gevaar. Diezelfde avond heb ik nog een afspraak gemaakt voor eutonie. Tijdens mijn eerste sessie moest ik gewoon op de grond gaan liggen. Het heeft 2 uur geduurd vooraleer ik plat op de grond lag, mijn benen raakten op vele plaatsen de grond niet eens. Zo opgespannen waren mijn spieren. Er zijn zelfs traantjes gevloeid, want mentaal en emotioneel begon dit ook door te wegen. Ik was op."


TERUG CORRECT LEREN STAAN MET EEN KNIKJE IN MIJN KNIEËN EN JUIST LEREN STAPPEN

"Tijdens de behandelingen heb ik ook geleerd hoe ik mijn lichaam moet gebruiken om bewegingen te doen en spanning te verdelen. Je hebt de grond en botten gekregen om op te staan, gebruik die dan ook!, hoorde ik vaak. De oefeningen zijn eigenlijk niet moeilijk en kun je thuis ook doen op een matje. Ik moest gewoon met mijn zitvlak op 2 tennisballen gaan liggen. Mijn gedachten moest ik bewust bij mijn zitvlak houden en dan voel je je zo over die tennisballen naar beneden zakken. Je voelt je lichaam ontspannen en je spieren die lengte maken. Hoe soepeler alles zit, hoe minder je lichaam vast zit en spierpijn je hebt. Ik leerde ook om terug correct te staan met een knikje in mijn knieën en mijn voeten juist af te rollen tijdens het stappen. Dat is zo belangrijk en eenvoudig, maar doen we niet meer zoals het hoort."

"Eén jaar later ben ik een compleet ander mens dankzij eutonie"

"Eén jaar later was ik al een compleet ander mens. Ik was vroeger zo gevangen en gefrustreerd door de pijn en bewegingsbeperking. Daar werd ik dan neerslachtig van en dat werk je dat uit op je naasten. Op den duur zit je in een vicieuze cirkel, en je denkt moet ik zo verder met mijn leven. Mijn cortisol-waarden stonden op 48, terwijl je 19,5 mag hebben. Nu zijn mijn stresshormonen gezakt tot 11. Eutonie heeft mij op alle vlakken geholpen, het is voor mij een wereld van verschil. Ik ben eigenlijk van al mijn klachten verlost en kan nu zelfs veel meer dan vroeger. Door mijn lichaam te respecteren, leren ontspannen en laten bekomen als het eventjes te veel is. Er is mentaal en emotioneel ook zo veel losgekomen in mij. Je krijgt ook een stukje psychologie en bewustwording van je lichaam mee. Ik voel mij nu veel beter in mijn vel en ben zelfzekerder daardoor. Daarnaast ben ik vooral ook enorm dankbaar voor de hulp die ik gekregen heb."