De spierkettingen

De eutonie hanteert het principe van de spierkettingen methode van Godelieve Denys-Struyf.

In totaal gebruikt ze 6 spierkettingen. Elke spierketting bestaat uit een samenspel van meerdere spieren die op elkaar inwerken. Elke ketting werkt op zijn beurt dan ook nog in op de andere kettingen. Zo ontstaat er een ingenieus systeem van overbrengen van kracht in meerdere kettingen.

Als er een te grote trekkracht komt te staan op één of meerdere kettingen, is dat merkbaar aan de oprichting. Je kan het een beetje vergelijken met het opzetten van een strandzeil. Je hebt meerdere koorden. Als je 1 van de koorden te fel aanspant, zal het zeil neigen naar die kant. Al de andere koorden komen dan ook onder een vorm van spanning te staan en het ganse zeil is uit balans. Wanneer de trekkracht van alle koorden op elkaar is afgestemd en in balans is, staat het zeil mooi rechtop. En dat is met het lichaam evenzeer zo. Een disbalans in de spierkettingen verstoort de moeiteloze oprichting van het lichaam.

Er zijn oefeningen voor elke ketting. De oefeningen staan niet in een vaste volgorde en werken op een bepaalde manier in op elkaar. Welke oefeningen je kiest en hoe je ze elkaar laat opvolgen, bepaalt de inwerking ervan op je lichaam. Het is de ervaring en de inzichten van de eutoniepedagoog die deze kwalitatieve opbouw bewaken.

Een spierkettingen methode levert prachtig werkt in het opsporen van oorzaken en gevolgen van te hoge of te lage spierspanning. Soms is de oorzaak van een probleem gelegen op een andere plek dan daar waar je de pijn ervaart. Het is dus zinvol om de oorzaak, en niet alleen de gevolgen te bekijken en behandelen. Bij aanslepende of steeds terugkomende klachten is het belangrijk om verder te kijken dan je neus lang is. Door de samenhang van de ons spierstelsel te volgen, vertrekkend vanuit de plek van de kwaal, kom je bij de oorzaak met de spierketting als GPS.