Khedidja

EUTONIE TER ONDERSTEUNING IN DE STRIJD TEGEN KANKER

Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Lifestylebooking

10-06-2021

Het verhaal van Khedidja start enkele maanden geleden, toen in maart 2021 borstkanker met uitzaaiing naar de lever bij haar werd vastgesteld. Khedidja is een jonge vijftiger die in het onderwijs staat, en plots veranderde haar leven. Ze begon met de behandeling tegen kanker en kreeg haar eerste chemokuur. In april hoorde ze over eutonie in het kader van een actie voor Kom op tegen Kanker bij haar schoonheidsspecialiste. Khedidja vertelt hoe eutonie haar helpt en ondersteunt tijdens de chemokuren.


"Ik volg momenteel behandelingen om mijn kanker te bestrijden, en sinds april ben ik ook gestart met eutonie. In het begin wist ik niet goed wat er van te verwachten. Ik had er wel wat over opgezocht, maar was toch erg onder de indruk van die eerste sessie. Na één behandeling voelde ik al wat voor een verandering het teweeg bracht in mijn lichaam, maar ook mentaal. Het is meer een innerlijk gevoel, want ik voelde wel dat het lichamelijk niet goed zat. Ik zat al een jaar met bepaalde klachten en een enorme vermoeidheid, wat door die kanker kwam maar ik toen nog niet wist. Het voelde voor mij gewoon niet goed, en ik voelde dat er iets gewrongen zat precies."


ALLE NEGATIEVE EMOTIES VLOEIEN WEG EN SPIERSPANNINGEN VERDWIJNEN


"Tijdens die eerste eutonie-behandeling voelde ik echt letterlijk en figuurlijk mijzelf terug down to earth. Letterlijk omdat je door de oefeningen terug voeling met de grond krijgt, en figuurlijk omdat je de negatieve emoties voelt wegvloeien uit je lichaam. Het was de eerste keer sinds lange tijd, dat ik mij terug goed in mijn vel voelde. Zowel innerlijk als uiterlijk. De spierspanningen verdwijnen en het helpt tegen de postoperatieve pijn in mijn borst. Mentaal voel ik mij veel rustiger en kan er beter mee omgaan. Als ik ter controle onder de scanner moet, pas ik eutonie toe. Meteen voel ik de spanning uit mijn lichaam wegtrekken."

Mijn oncoloog bevestigde dat ik het zeker moest blijven doen

"Thuis doe ik nog tweemaal per dag de oefeningen. Na de operatie had ik veel pijn in mijn borst en arm, het voelde ook nog erg gevoelig aan. Maar ik doe nu gerichte oefeningen om de spieren soepel te houden. Ik voel ook werkelijk het verschil in ontspanning, maar ook dat ik meer kracht en energie krijg. Eutonie werkt voor mij ondersteunend en is totaal niet belastend. De oefeningen nemen die pijn en spanning juist weg, waardoor mijn lichaam kan herstellen. Ook als ik een dipje heb, voel ik mij er beter door. Ik heb het aan mijn oncoloog verteld en die bevestigde dat het inderdaad goed voor mij was en ik het zeker mag blijven doen ter ondersteuning tijdens de oncologische behandeling."

"In het begin wist ik niet waar ik aan begon, maar wat een weldaad, rust, energie en herstel dat ik al ervaren heb op een korte tijd. En dit dankzij de eutonie-behandelingen en fantastische begeleiding door Nathalie van Inner Sparkle."